Instagram Arşiv Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Instagram Arşiv Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Facebook tabanlı olarak faaliyetlerini sürdüren ve kısa süre içerisinde dünyanın en çok kullanılan sosyal medya araçları arasına giren Instagram, her geçen gün yeni güncellemeler ile kullanıcılarına hitap etmeye devam ediyor. Bilindiği üzere kullanıcılar Instagram’a çeşitli geri bildirimlerde bulunmakta ve özellikler konusunda istek yapmaktaydı. Instagram ise kullanıcılarından gelenleri değerlendirmeye devam ediyor. Canlı yayın, paylaşım kaydetme, hikayeler, kaybolan mesajlar derken uygulamanın son özelliği ise arşiv oldu. Geçtiğimiz günlerde telefon verilen güncelleme ile arşiv özelliği aktif hale getirildi. Bu özellik sayesinde profilinizde istemediğiniz paylaşımları kolay bir şekilde arşiv haline getirmek mümkündür.

Instagram Arşiv Özelliği Nedir?

Instagram platformu tarafından getirilen bu özellik artık sizlerin istemediğiniz paylaşımlarınızı direkt silme zorunluluğunu kaldırmaktadır. Instagram arşiv özelliği sayesinde profilinizde olmasını istemediğiniz ya da şimdilik kaldırmak istediğiniz paylaşımını seçebilir, arşivleyebilirsiniz. Daha sonra bu paylaşımı ilerleyen zamanlarda da geri almak mümkün olabilmektedir. Bir nevi Instagram arşiv özelliği sayesinde paylaşımlarınızı silmemiş ve gizlemiş oluyorsunuz.

instagram arşivden fotoğraf nasıl alınır
?

Instagram’ın arşiv özelliğini kolay bir şekilde kullanmak mümkündür. İlk olarak yapmanız gereken Instagram profilinize giriş yapmaktır. Ortadan kaldırmak ya da gizlemek istediğiniz paylaşımlarınızı seçin. Daha sonra paylaşımın üst kısmında seçeneklerin bulunduğu 3 noktaya tıklayın. Çıkan seçeneklerden ‘Arşivle’ butonuna tıklayın. Daha sonra uygulama tarafından resmin profilden gizlendiğini göreceksiniz.

instagram arşiv nedir
Instagram Arşiv Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?<br />

Arşivlenen Gönderiler Nereye Saklanır?

Gizleme yaptıktan sonra sadece sizin gördüğünüz alana fotoğraf gidecektir. Instagram profilinizin sağ üst kısmında yer alan –zaman ve geri dönüşüm ikonlarının birleşimi- olan kısma tıklayabilirsiniz. Bu kısımda daha önce arşivlediğiniz fotoğrafları görebilirsiniz. Daha sonra fotoğraflarınızı inceleyebilir ve tekrar profilinize döndürebilirsiniz. Arşivler kısmında fotoğrafa tıkladıktan sonra üstteki 3 noktaya tıklayabilirsiniz. Bu aşamada ‘Profilde Göster’ seçeneğine tıklayabilir ve tekrar profilinizde görülmesini sağlayabilirsiniz. 

Üstelik bu özellik sanki paylaşımı hiç silmemiş gibi geri dönüştürebilmektedir. Yorumlar, beğeniler ve diğer detaylar aynı şekilde kalmaktadır. Bu sayede olası durumlarda kısa süreli olarak paylaşımlarınızı gizleyebilir, daha sonra tekrar profilinize ekleme işlemini yapabilirsiniz.

Instagram, kullanıcılarına sunmuş olduğu kolaylıklarla dikkat çeken bir uygulamadır ve buna bağlı olarak kullanıcı kitlesi sürekli olarak artmaktadır. Instagram arşivlenen fotoğraflar da bu özelliklerden bir tanesidir ve adından da anlaşılacağı gibi fotoğrafların arşivlenmesini sağlamaktadır. Bu da kullanıcılara farklı avantajlar sunmakta ve bazı fotoğrafların gönderiler arasında kaybolmasını engellemektedir.

Arşiv, kelime anlamı ile ortalıktan kaldırarak güvenli bir yerde saklamak manasına gelir. Bu mana, Instagram tarafından da aynı şekilde kullanılmaktadır. Bir resmin arşivlenmesi, profilden ya da paylaşımdan kaldırılarak farklı bir alanda saklanması işlemidir. Söz konusu işlem sayesinde kullanıcılar, resimlerini düzenlemekte ve istedikleri fotoğrafları arşive kaldırırken istediklerini de buradan geri getirmektedir.

Instagram Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Instagram Arşivlenen Fotoğraflar
Instagram Arşivlenen Fotoğraflar

Sosyal medya kullanımı, ülkemizde her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bu kullanım, yapılan son açıklamalara göre 40 milyon barajını aşmış durumdadır. Buna bağlı olarak ülkenin büyük kısmının sosyal medya platformlarından en az birisini kullandığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Instagram kullanımı ise her geçen gün hem ülkemizde hem de dünyada artmaktadır. Bunun temel sebebi olarak uygulamanın sürekli kendisini yenilemesi ve geliştirmesi gösterilmektedir. Belli periyotlarla Instagram ya yeni bir özellik tanıtmaktadır ya da mevcut olan özelliklerin geliştirilmesini sağlamaktadır. Instagram arşivlenen fotoğraflar özelliği de bu şekilde getirilmişti.

Sosyal medya platformları arasında özel bir yere sahip olan Instagram, bu seviyede kalmayı yeterli görmemekte ve sürekli daha yukarısını istemektedir. Buna bağlı olarak gelişimini sürdürmekte ve yeni özellikler ile kullanıcıların ilgisini daha fazla çekmeye çalışmaktadır.

Instagram Arşivlenen Fotoğraflar Hakkında Genel Bilgiler

İnsanlar sosyal medya kullanırken bir takım resim ya da videolar paylaşmaktadır. Bu paylaşımlar arasındakilerden bazıları, nispeten daha özeldir ve bunların arada kaybolması ya da unutulması insanlar tarafından istenmemektedir. Bu ve benzer nedenlerden dolayı geliştirilen arşiv özelliği, kullanıcılar tarafından çok fazla beğenildi ve yoğun olarak kullanılmaya başlandı. İlk olarak 2017 yılında geliştirilen söz konusu özellik, zaman içerisinde biraz daha geliştirilmiş ve bazı küçük hatalarda giderilerek mükemmel hale getirilmiştir.

Arşive ekleme özelliğinin kullanılması sonrasında arşive alınan resimler, sadece kullanıcıların kendisi tarafından görülmektedir. Yani farklı kişilerin arşive ulaşması söz konusu değildir ve burası bir anlamda özel bir alan olarak dikkat çekmektedir. Arşive eklenen resimler, istenildiği kadar burada tutulabilmektedir ve istenildiği zaman buradan getirilebilir.

Her ne kadar Instagram arşivlenen fotoğraflar öne çıksa da bunun haricinde videoların da arşive alınması mümkündür. Söz konusu işlemler ise son derece basittir ve aşağıda yapılacak olan anlatımlardan sonra hemen herkes hiç zorlanmadan istedikleri resmi ya da videoyu arşiv bölümüne rahatlıkla alabilecektir.

Instagram Fotoğraf ya da Videolarını Arşive Alma

Instagram tarafından sunulan arşivleme özelliği sadece profilde yapılan paylaşımlara yapılabilmektedir. Yani kişiler, sadece kendi gönderilerini arşive alabilmektedir. Bundan dolayı da arşive alma işlemi yapılmak istenen fotoğraf ya da videonun mutlaka kişilerin kendi profillerinde paylaşılması gerekmektedir. Aksi durumda yapılacak olan denemeler olumsuzlukla sonuçlanacaktır.

Instagram’da bulunan arşive alma özelliğinin kullanılabilmesi için aşağıda yer alan adımların izlenmesi yeterli olacaktır. Bu adımlar şu şekildedir:

  • Öncelikle Instagram profiline giriş yapılması ve buradan yapılan paylaşımlara ulaşılması gerekiyor.
  • Daha sonra ise arşive gönderilecek olan paylaşım belirlenmelidir ve bunun üzerine gelinmelidir.
  • Bu aşamalar geçildikten sonra söz konusu gönderinin sağ üst köşesinde yer alan üç nokta simgesine basılmalı ve buradaki seçenekler açılmalıdır.
  • Açılan seçenekler arasında “Arşivle” seçilmelidir. Böylece Instagram arşivlenen fotoğraflar bölümüne bir paylaşım gönderilmiş olacaktır.

Yukarıda bahsedilen adımlar izlendiğinde arşivleme işleminin hatasız bir şekilde yapıldığı görülecektir. Söz konusu işlemin hemen ardından ilgili fotoğraf ya da video gönderiler arasından kalkacak ve arşiv bölümüne gidecektir. Böylece arşivleme işlemi tam olarak gerçekleşmiş olacaktır.

Instagram Arşivlenen Fotoğraf Nasıl Geri Getirilir?

Yukarıda arşivleme işleminin nasıl yapılacağı detaylı olarak anlatılmıştır. Söz konusu işlemler son derece basittir ve hemen herkes zorlanmadan bu işlemleri yapabilir. Fakat ilk defa bu işlemi yapan kişiler, arşive gönderilen resim ya da fotoğrafları nasıl geri getireceğini bilmiyor. Bu noktada yaşanan sorunun çözümü son derece basitti. Aşağıda bu işlemin nasıl yapılacağı yine ayrıntılı olarak anlatılacaktır. Bu aşamadan sonra ise kişiler arşivde bulunan fotoğraf ya da videolardan istediklerini getirebileceklerdir. Arşivden fotoğraf getirme işlemi şu şekilde yapılır:

  • Instagram’da arşive gönderilen fotoğraflardan istenileni getirmek için öncelikle Instagram profiline giriş yapılmalıdır.
  • Giriş yapıldıktan sonra Instagram arşivlenen fotoğraflar ile ilgili olan butonun ekranın sağ üst köşesinde yer aldığı görülecektir.
  • Bu buton bir saate benzemektedir ve etrafında da saatin tersine bir ok vardır. Bir anlamda yapılan işlemi geri alma anlamı çıkmaktadır.
  • Bu butona basıldıktan sonra o tarihe kadar arşive gönderilen ne kadar paylaşım varsa bunların tamamının burada olduğu görülecektir.
  • Geri getirilmek istenen gönderinin üzerine gelinir ve ekranın sağ üst köşesindeki üç nokta simgesine basılır.
  • Açılan seçeneklerden “profilde göster” tercih edilir ve böylece işlem tamamlanmış olur.

Yukarıdaki adımların sonrasında arşivden çıkarılan gönderinin yeniden profildeki yerini aldığı görülecektir. Arşivden çıkarma işlemi de en az gönderme işlemi kadar kolaydır. Bu aşamadan sonra ilgili gönderinin insanların görünümüne açıldığının unutulmaması gerekiyor. Yani arşivdeki gizliliğin burada devam ettiğinin düşünülmemesi gerekmektedir.

Instagram Filtreleri

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Profiline Bakanları Gösteren Uygulamalar
Instagram Profiline Bakanları Gösteren Uygulamalar

Son zamanlarda sıklıkla karşımıza gelen yenilikler, hayatımızı kolaylaştıran cinsten. Bu yeniliklere, her geçen gün farklıları ekleniyor. Sayısız taki...

Mp3 Youtube İndirme Nasıl Yapılır?
Mp3 Youtube İndirme Nasıl Yapılır?

Youtube hem video görüntüleme özelliği hem de arama motoru olma açısından en işlevsel uygulamalar arasında yer almaktadır. İstediğiniz zaman arama yap...

Instagram, özellik bakımından rakiplerinin oldukça önünde yer almaktadır. Özellikle de fotoğraflara verdiği önem sayesinde bu alanda adeta çığır açan bir uygulama olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Instagram arşivlenen fotoğraflar bundan dolayı çok daha önemli hale gelmektedir. Şöyle ki; Instagram tarafından sağlanan özellikler kullanıldığında fotoğraflar çok daha güzel olmaktadır ve buna bağlı olarak insanlar fotoğraflara daha fazla değer verirler. Bundan dolayı da saklama ihtiyacı hissederler.

İnsanların uygulamada daha fazla zaman geçirmesi ve burada geçirilen zamandan keyif alınması için sürekli yeni uygulamalarla gündeme gelen Instagram, bir dönem SnapChat’i satın almayı denemiş fakat başaramamıştır. Bunun üzerine de bu uygulamadan bulunan iyi özelliklerin neredeyse tamamı kopyalanmaya başlanmıştır. Söz konusu duruma kullanıcılar başlangıçta tepki gösterseler de zamanla bunu kabullendiler.

Instagram ile Snapchat arasında filtreler konusunda da anlaşmazlıklar yaşanmış ve bunun üzerine Instagram filtreleri kopyalamaya başlamıştır. Bir fotoğrafın güzel görünmesi için son derece önemli olan filtrelerin bazı türleri ise insanların eğlenceli zaman geçirmelerini sağlamaktadır. Tüm bunlar dikkate alındığından filtrelerin ne kadar önemli olduğu çok daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Instagram arşivlenen fotoğraflar incelendiğinde bunların önemli bir kısmında filtre kullanıldığı görülecektir. Öyle ki, insanlar bir noktadan sonra filtre olmadan fotoğraf dahi çektirmemekte ve bu da arşive eklenen resimlerde net bir şekilde kendisini göstermektedir.

Genel Değerlendirme

Instagram kullanıcıları, istedikleri fotoğraf ya da videoyu saklama, arşivleme şansına sahiptir ve buna bağlı olarak da ciddi bir avantaj sağlanmış olmaktadır. Buraya alınan gönderilerin kaybolma ya da silinme riskinin olmaması, insanların saklama noktasında güven konusunda sorun yaşamamaktadır. Instagram tarafından bu ve benzer özelliklerin yakın zamanda daha da geliştirileceği uzmanlar tarafından tahmin ediliyor.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Arşiv Özelliği Nedir ve Nasıl Kullanılır? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 0 Ortalama: 0 )

2 yorum

  1. Instagramın Yeni Arşiv Özelliği Nasıl Kullanılır?
    Instagramın Yeni Arşiv Özelliği Nasıl Kullanılır?

    bunu bulamadım bende

  2. Esra KILIÇ
    Esra KILIÇ

    Arşiv hakkında güzel bir yazı olmuş fakat şunu sormak istiyorum arşivde bulunan tüm resimleri bilgisayara aktarabileceğim bir uygulama var mı?